Космическият апарат Гая“ разкри, че звездният куп Хиади губи своите звезди

...
Космическият апарат Гая“ разкри, че звездният куп Хиади губи своите звезди
Коментари Харесай

Един от най-известните звездни купове се разпада

Космическият уред „ Гая “ разкри, че звездният куп Хиади губи своите звезди в двете посоки под въздействието на гравитационното привличане на Млечния път. Откритието удостоверява нашите теории за методите, по които звездите се движат в границите на галактиките. То би могло да ни помогне да разберем по-добре еволюцията на относително околните до Земята звезди.

Ако обичате да наблюдавате звездното небе (особено в края на годината), евентуално сте се натъкнали на Хиадите – най-близкия до нас звезден куп. Въпреки че се засенчват малко или доста от Плеядите, които също се намират в съзвездието Бик, Хиадите са известни още от антични времена поради V-образната си форма, ярките си звезди и още по-ярката Алдебаран - двойна звезда, формирана от червен колос от първа големина и джудже от спектрален клас М2. Звездата е най-ярката от съзвездието Бик, ситуирана тъкмо в окото на бика.

Слънцето минава край Хиадите през април. На някои места по света, на които април е изключително дъждовен, този звезден куп е съумял да си проправи път даже и в локалния фолклор и е прочут като Априлските дъждовници. Преди век пък точно изкривяването на светлината от Хиадите оказва помощ на сър Артър Едингтън да потвърди, че Айнщайн е бил прав.

Подобно на обичаната ви музикална група обаче, и звездните купове рано или късно се разпадат. Или най-малко по този начин допускаме. Те се образуват, когато газови облаци се разпаднат, с цел да доведат до образуването на голям брой звезди. Първоначално те са обединени от общата си гравитация. С течение на времето обаче външни влияния (особено от галактическия център) разрушават куповете. Този развой е бил следен при по-големите звездни купове и по-плитките галактики-джуджета. Доскоро обаче не беше ясно дали това важи и за по-малките.

Тук на помощ идва спътникът „ Гая “. С данните, събрани от него, доктор Зигфрид Рьозер от Хайделбергския университет открива две „ опашки “ от звезди, произлизащи от Хиадите.

Центърът на Хиадите се намира на 150 светлинни години. Купът се е образувал преди към 625 млн. години. Добре осведомени сме с четирите относително ярки звезди в него (както и с няколко други, забележими за невъоръженото око). Освен това телескопите разпознават още 724 звездни в купа. Общата им маса е 400 пъти тази на Слънцето.

Рьозер оповестява в Astronomy and Astrophysics, че повече от 500 звезди от купа съставляват двете опашки. Въпреки че звездите са се образували едновременно, техният друг размер демонстрира, че са минали през звездния цикъл на развиване с друга скорост. Пет от звездите в опашката към този момент са бели джуджета (т.е. мъртви звезди).

С течение на времето още звезди ще изоставен купа и ще стартират да се странстват в галактиката сами, до момента в който Хиадите не се разпаднат напълно.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР